Home » 2015 » January » 11 » Kirjandusklubi 5
2:08 PM
Kirjandusklubi 5

Kirjandusklubi 5

 

Koht ja aeg: Puhvetis, 9.01.2015, 9:35.

 

Kirjandusklubis osalejad: Karl Hendrik Bachmann, Karl Eric Uuetalu.

 

Raamatu autor ja pealkiri: "Saja-aastane, kes hüppas aknast välja ja kadus", Jonas Jonasson.

    

  • Võtmeteemad: Raha ja plahvatused. Terve raamat tiirleski ainult plahvatuste ja     raha ümber. Allan oli olnud sünnist saadik vana püromaan, kes armastas kõike õhku lasta.    

    

  • Võtmestseenid: Aknast välja hüppamine, Poldi külmikusse panemine, Bennyga kohtumine. USA tuumapommi probleemi lahendamine, Allani ema ja isa surm. Aknast hüppas välja Allan kohe alguses, kust hakkas kogu lugu pihta. Poldi külmikusse panemine oli vaid paarkümmend kilomeetrit eemal, kui too oleks maha löönud Allani uue sõbra – Juliuse. Nii tuligi Allan põit tühjendamast, kui märkas ta Juliuse peale karjuva Poldi. Üks löök Poldile pähe seljatagant lähenedes, ja kõik oligi lahendatud. Siis pandigi ta külmikusse. Bennyga kohtus ta pärast Juliuse juurest lahkumist. Benny palkasid nad oma era autojuhiks. Vahepeal oli Allan sattunud ka USAsse, seal sai ta     tuumafüüsikutele kohvisid ette kanda. Ta oli seda teemat varem     uurinud ja sai ette kanda füüsikutele oma lahenduse nende probleemile.

    

  • Võtmekarakterid: Allan (peategelane), Julius (mees, kes Allanile öömaja pakkus), Sonja (Kaunitari elevant), Kaunitar (inimene, kelle juures Benny, Allan ja Julius öömaja said), Benny (Allani ja Juliuse autojuht), Pang (Never again rühmituse liige), Polt (Never again rühmituse liige), Šeff (Never again rühmituse ülem), politsei onu (Politsei, kes Allanit taga otsis).

 

  • Võtmesümbolid: Plahvatused, Allani ema viimased sõnad, Allani mõtteviis.

 

Raamatu peategelane oli Allan Karlsson. Oma sajandal sünnipäeval oli tal mõtesse tulnud vanadekodust põgeneda. Kuna ta polnud otsuste üle suurem juurdleja, ei hakanud ta oma tehtud otsuses rohkem kahtlema, ja lahkus pool tundi ennem oma sünnipäeva õnnitlusi vanadekodust akna teel. Ta läks bussijaama ja soovis lihtsalt sealt Malmköpingust minema ema saada. Kuid niipea kui ta oli saanud pileti ostetud, tuli mees, kes üritas ennast kohvriga vetsu mahutada - ei mahtunud, ja käskis vanamehel kohvrit valvata. Kuna koheselt saabuski Allani buss, võttis Allan kohvri bussipeale kaasa. Bussipealt maha tulles oma peatuses hakkas ta suvakale poole kõndima, kui järsku ilmus bussipeatusest välja Julius, kes vanamehe kohta pärima hakkas.

Põhjuseks, miks Allan põgenes, oli, et ta soovis siiski omapäi veel niimõndagi teha, ennem kui ta sureb. Hiljem tuli välja, et kohvri sees oli olnud suur summa raha. Lisaks veel oli olnud veel üks rühmitus, kelle kätte pidi see raha algselt jõudma. Aga nüüd, kui see raha kadunud oli, ei jäänud muud üle, kui hakata vanameest jälitama. Lisaks ajas veel taga ka Allanit kohalik politsei, kes sai teate vanamehe kadumisest. Nad küll kohtusid mõlemad korra vähemalt Allaniga, kuid alati said need kuidagi lahendatud. Allanit see üldiselt ei seganud, et ta võib surma saada selliste asjadega tegeledes, kuna ta on ju siiski saja-aastane, seeka võis ta iga hetk surra. Allan ei panustanud palju, et saada jälitajatest lahti, nt kui teised laipa peitsid, käis tema ujumas. Teised andsid endast siiski parima, et elusana kõikjale jõuda.

Tulemusena lõpetasid nad Bali saarel - rannas. Sinna olid nad lennanud eralennukiga. Siis tegi ka Benny lõpuks Kaunitar ile abielu pakkumise. Kõik never againi rühmituse tegelased olid vahepeal surma saanud, Allani tagaotsimisest ma pole kindel, mis sai.

Minuarust oli see tore ja naljakas raamat. Ta näitas elule hoopis teistsugust vaatevinklit. Tervele mu perele see raamat meeldis (mu vanemad lugesid selle raamatu kohe pärast mind läbi).

Nalju oli selles raamatus palju! Lausa nii palju, et kõik ei mahtunud filmi äragi! (me käisime ka filmi vaatamas kinos perega). Näiteks filmis ei olnud välja toodud, kuidas Bali lennuväljale maandumisluba osteti. Lisaks veel oldi ka kaupmehe surma muudetud filmis veidi teistsuguseks. Benny elulugu tehti samuti filmis teiseks.

 
Category: Kirjandusklubid | Views: 828 | Added by: karl | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Name *:
Email *:
Code *: